By tradycji stało się zadość, w najbliższym czasie zaprezentujemy Wam przepisy na potrawy, które pojawiły się na naszym stole podczas 5 edycji ŁSFF. Na pierwszy ogień idą paszteciki z soczewicą. Przed festiwalem szukałyśmy pomysłów na danie bezglutenowe i tak trafiłyśmy na stronę Lawendowego domu (klik). Przepis bardzo nam się spodobał jednak poległyśmy w walce z mąką gryczaną ;) Nie wiemy czemu, ale mąką którą dzielnie same zrobiłyśmy (wystarczy zmielić kaszę gryczaną) nie chciała się w ogóle kleić. Na szczęście zachowałyśmy zimną krew i udało nam się z mąki zrobić tartaletki, które napełniłyśmy farszem. Obie wersje są świetne więc dziś podajemy Wam przepis na paszteciki z dodatkowym opisem jak zrobić awaryjne mini babeczki.
Składniki:
350g mąki (u nas 270 pszennej i 80g pełnoziarnistej)
opakowanie drożdży instant 7/8g
2 łyżki cukru
pół szklanki ciepłej wody
100g miękkiego masła
łyżeczka soli
+ czarnuszka, 1 jajko
farsz:
300g czerwonej soczewicy
1 cebula
3 ząbki czosnku
czubata łyżka curry
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
czubata łyżka słodkiej papryki
sól, pieprz
Przygotowanie:
1.Drożdże wymieszaj z mąką, solą i cukrem. Dodaj rozdrobnione masło i rozetrzyj je rękoma z mąką. Wlej pół szklanki ciepłej wody, wyrób ciasto i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce (w okresie zimowym polecamy kaloryfer).
2. W międzyczasie przygotuj farsz. Ugotuj soczewicę - zagotuj 3 niepełne szklanki wody, wrzuć soczewicę i gotuj ją 15-20 minut, pod koniec lekko posól i w razie potrzeby odsącz z nadmiaru wody. Na dużej patelni podsmaż na oleju drobno pokrojoną cebulę, po kilku minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, curry, koncentrat pomidorowy, paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj soczewicę i po połączeniu składników dopraw do smaku. Pozostaw do ostygnięcia.
3. Ciasto podziel na dwie części, każdą rozwałkuj na spory prostokąt, po środku nałóż farsz, brzegi ciasta posmaruj lekko wodą i sklej ciasto tak by powstał wałek.*
*w wersji z użyciem mąki gryczanej - wyłóż formę do muffinek papierowymi papilotkami, wylep je ciastem i napełnij farszem z soczewicy
4. Każdy wałek pokrój ostrym nożem na plastry grubości palca i przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Posmaruj paszteciki roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką. Piecz przez 25 minut (gryczane tartaletki 30 minut) w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po wyjęciu z pieca, ostudź paszteciki na kratce.
Nasze oceny:
Basia: Paszteciki bardzo wszystkim smakowały. Są dobrze doprawione i mają wyrazisty smak. Pychota. Moja ocena: 9/10.
Kolejna przekąska do zrobienia, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńŚwietne paszteciki, bardzo lubię soczewicę, super się sprawdza w różnych daniach :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na coś do przegryzienia :)
OdpowiedzUsuńZ soczewicą? Biorę w ciemno! Uwielbiam ją :)
OdpowiedzUsuńale fajne!!! extra Wam wyszły
OdpowiedzUsuńśliczne paszteciki! z soczewicą muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńpaszteciki uwielbiamy ale z soczewicą jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis:)
fajnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńSmakowita przekąska, bardzo kusząca! :)
OdpowiedzUsuńSuper paszteciki. Smakowite na pewno.
OdpowiedzUsuńPiękne paszteciki, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńWczoraj kupiłam soczewicę z myślą o zrobieniu pasztecików, a tutaj przypadkiem znalazłam taką piękną inspirację. Smakowicie wyglądają. Pozdrawiam (:
OdpowiedzUsuńZapowiadają się niezwykle smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńSmaczny pomysl :)
OdpowiedzUsuń